Kuukauden vihreävinkki | Green reality

Kuukauden vihreävinkki

Ympäristöystävällinen ruokavalio

Asumisen ja autoilun lisäksi ruoka on yksi kolmesta suurimmasta ympäristökuormittajasta. Ruoan tuotanto aiheuttaa merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä ja lisäksi suuri osa vesistöjen rehevöitymisestä linkittyy ruoan tuotantoon ja kulutukseen.

Ruoan tuottaminen aiheuttaa väistämättä vaikutuksia ympäristöön, mutta ympäristövaikutuksia voi pienentää omilla valinnoillaan. Pääsääntöisesti kasvikunnan tuotteet rasittavat ympäristöä vähemmän kuin eläinperäisten tuotteiden tuotanto. Lisäksi oman kulutuksensa ympäristövaikutuksia voi pienentää lisäämällä satokauden ruoka-aineiden osuutta ruokavaliossa. Ympäristöystävälliset ruokavalinnat ovat hyväksi ympäristön lisäksi myös omalle terveydelle.

Vinkkejä ympäristöystävälliseen ruokavalioon

  1. Syö reilusti kasviksia, marjoja ja hedelmiä
     
  2. Minimoi ruokahävikin määrä
     
  3. Panosta satokauden kasviksiin ja hedelmiin
     
  4. Kokeile rohkeasti uusia kasvisproteiinituotteita
     
  5. Suosi lähiruokaa

 

Hyödyllisiä linkkejä:

Satokausikalenteri auttaa löytämään parhaat kauden kasvikset

Ruoan ilmastovaikutukset –sivustolla neuvotaan miten omalta osaltaan voi pienentää ruokailun ilmastovaikutuksia

Reseptejä kasviruokia varten:
http://www.maku.fi/artikkelit/helpot-kasvisruoat

https://www.hellapoliisi.fi/kasvisruoat/

http://www.martat.fi/ruoka/reseptit/?type=kasvisruoat