Lappeenranta tehostaa liikkumista yhteiskäyttöpalveluiden avulla | Greenreality

Lappeenranta tehostaa liikkumista yhteiskäyttöpalveluiden avulla

14.11.2017

Lappeenranta tehostaa liikkumista yhteiskäyttöpalveluiden avulla

Lappeenrannan kaupunki hakee parhaillaan palveluntarjoajaa, joka toisi Lappeenrantaan sähköautojen yhteiskäyttöpalvelun. Palvelun kautta kaupunki ottaa käyttöön ensi vuoden alusta kaksi uutta sähköautoa. Ne annetaan kuntalaisten vuokrattaviksi silloin, kun ne eivät ole kaupungin virkakäytössä. Koko palvelun operoinnista vastaisi yksityinen operaattori. Keskeinen tavoite on, että tehokäyttö johtaa myös kaupungin ajoneuvopalvelun hinnan laskuun.
– Tässä kokeilussa testaamme kuntalaisten kiinnostusta sähköautojen yhteiskäyttöön ja haluamme edistää sähköautojen hankintaa, sanoo kaupungin yrityspalvelujen asiantuntija Terhi Jantunen.

Lappeenrannan kaupunki järjestää ajoneuvopalvelun tarjouskilpailusta kiinnostuneille tarjoajille infotilaisuuden tiistaina 21. marraskuuta klo 15–16.30 Lappeenrannan kaupungintalolla (Villimiehenkatu 1), kokoushuone Venlassa. Tilaisuudessa esitellään tulevaa kilpailutusta ja samalla tarjoajat voivat esittää kysymyksiä ja näkemyksiään asioista. Infotilaisuuteen tulee ilmoittautua 20.11. mennessä sähköisesti osoitteessa https://response.questback.com/lappeenrannankaupunki/ajoneuvopalvelu.

Yhteiskäyttökulttuurin edistämistä

Mediajulkisuudesta huolimatta sähköautojen käyttö on hyvin vähäistä Lappeenrannan alueella. Sähköautojen yhteiskäyttökokeilulla pyritään vauhdittamaan sähköautojen yleistymistä sekä luomaan uusi yhteiskäyttökulttuuri. Lappeenrannan alueella ei ole vielä palveluntarjoajia sähkökäyttöisille yhteiskäyttöautoille.
– Kun kaupunki itse ottaa autojen yhteiskäyttöpalvelun käyttöön ja tarjoaa sille parkkipaikat ja latauspisteet, pystymme poistamaan merkittävän kynnyksen palvelun jalkauttamiselle Etelä-Karjalassa, toteaa asiantuntija Petri Kero Lappeenrannan kaupungilta.

Palveluun liitettäviä autoja varten kaupunki hankkii kaksi 22 kilowatin latauspistettä Lappeenrannan kaupungintalon parkkitaloon. Latauspisteiden hankkimiseksi Lappeenrannan kaupunki on saanut 5000 euron rahoituksen valtioneuvoston kanslian kiertotalouden kokeiluista. Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimi etsi kesän aikana kiertotalouteen liittyviä kokeiluja, jotka voisi toteuttaa 500–5 000 eurolla. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 126. Niistä 21 kokeilua sai rahoitusta.

Myös vanhat autot tehokkaaseen käyttöön

Lappeenranta on lähtenyt ensimmäisenä kaupunkina Suomessa jakamaan kaupungin omistamia autoja. Kaupunki on laittanut viisi vajaakäyttöistä autoaan kuntalaisille vuokrattavaksi Shareit Blox Car -palveluun 20. syyskuuta 2017 alkaen.
– Haluamme pistää olemassa olevan omaisuuden hyötykäyttöön, ja saada siten kaupungin ajoneuvokannan myös uusiutumaan nopeammin vähäpäästöisemmäksi. Tarkoitus on lähteä kokeilumielessä liikkeelle, kertoo Lappeenrannan kaupungin johtava asiantuntija Markus Lankinen.

Lappeenrannan kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään alueen kasvihuonekaasupäästöjä niin kaupungin kuin koko yhdyskunnan osalta. Keväällä 2017 Lappeenrannan kaupunki, sen konserniyhtiöt ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote päättivät jatkossa hankkia pääosin uusiutuvalla energialla käyviä autoja eli kaasu- ja sähköautoja.